Nieuws en informatie over elektrisch vervoer in Nederland.

Draadloos opladen de toekomst?Je elektrische auto draadloos opladen lijkt sciencefiction maar zoals we allemaal weten staat de techniek niet stil.

Dat snoerloos opladen een impuls kan geven aan elektrisch rijden blijkt wel uit het feit dat er al enkele bedrijven zijn die de systemen aan het ontwikkelen zijn. Een van de spelers in de markt is het bedrijf WiTricity. Zij zijn al een samenwerkingen aangegaan met onder andere Toyota en Mitsubishi Motors om dit soort oplaadpunten te ontwikkelen voor elektrische auto’s.

Ook een speler op de markt is het bedrijf  HaloIPT. Dit bedrijf is  in handen van Apple partner Qualcomm en ook bezig met het ontwikkelen van een gelijksoortig oplaadsysteem.

Het bedrijf Plugless Power heeft voor Chevy Volt en Nissan Leaf  al oplaadsystemen ontwikkeld die nu worden uitgetest.

Er zijn 2 technieken die kunnen worden toegepast voor het draadloze opladen: via radiogolven en inductie. Inductie opladen is tot nu toe de verst ontwikkelde techniek en misschien heeft u thuis wel een elektrische tandenborstel die gebruik maakt van inductie laden. Bij een tandenbostel werkt het al volgt: in de houder (tevens lader) zit een spoel waar een veranderlijke stroom doorheen loopt. Door het steeds veranderende magnetische veld wordt op die manier in de spoel van de tandenborstel stroom opgewekt en opgeslagen in de accu / batterij.

De verwachting is dat het nog wel 5 tot 10 jaar kan duren voordat dit systeem op de markt kan komen.

Je elektrische auto draadloos opladen kun je wanneer alles realiteit is. Gewoon parkeren boven een oplaadpunt om deze te kunnen opladen. Geen snoeren en verloopkabels meer nodig.

Alle bovengrondse oplaadpunten kunnen dan worden omgebouwd naar een inductie oplaadpunt in het wegdek of parkeervak.


<<< Terug naar overzicht 02-05-2012 13:39

Filter opties

Toegepaste filters